Caviahuis Nijkerk - Informatie Cavia's - Specifieke Rassen

Op deze pagina vind je informatie die specifiek behoort bij verschillende rassen, hun haarsoorten en verzorging. Wil je cavia's aanschaffen, lees je dan goed in. Zo weet je zeker dat het ras dat je in huis haalt ook bij jou/jullie past. 


Gladharig - Kortharig

De gladharige-kortharige cavia is de algemene cavia die de meeste mensen zullen kennen. Ze komen in allerlei kleuren, van erkende kleuren tot mengelmoesjes van vanalles. Ze bestaan helemaal gladharig, maar ook met 1 kruin op het kopje, dit is dan Amerikaans of Engels gekruind. De vacht vergt geen extra verzorging. Bij de (meestal ongecastreerde) beren kan soms de kont wat vies worden, dit valt dan te wassen d.m.v. een "billenbadje". Als de cavia niet helemaal nat hoeft te zijn is het beter om dat ook niet te doen. Dit kan ook bij de cavia APK gedaan worden. Je kan deze cavia's eventueel als ze verharen borstelen, maar het is geen vereiste. 


Gladharig - Halflang haar

Soms zie je de "standaard" cavia ook met wat gemengd bloed van langharige cavia's erin. Dit zorgt dan vaak voor cavia's met half lang haar. Het groeit niet eeuwig door, maar is ook niet zo kort als bij een echte kortigharige cavia. Vaak zie je deze langere beharing vooral aan de achterkant van het lijfje wat soms resulteert in een soort staartje en langere pluisjes bij de oren. Dit staartje kan afgeknipt worden, zodat het niet vies wordt en over de grond sleept. Deze cavia's kunnen ook een billenbadje krijgen. We raden aan om deze cavia's af en toe te borstelen om te voorkomen dat de haren blijven steken en gaan klitten. 


Gladharig - Langharig

Sheltie's + Coronet


Borstel - Kortharig

 


Borstel - Halflang haar

 


Borstel - Langharig

Peruvianen 


Teddy - Kortharig

Rex & US-teddy


Teddy - (half)Langharig

CH-Teddy


Krullen - Langharig

Lunkarya + Texels + Alpaca + Minipli + Merino


Naakte Cavia's

Naakte cavia's vergen wat extra verzorging. Zo moet je hen met enige regelmaat wassen om de dode huidcellen te verwijderen en hen insmeren met uierzalf of schapenwolcrème om de huid soepel en elastisch te houden.  Wondjes en krassen van de nageltjes zal bij naaktcavia's eerder zichtbaar zijn als bij harige cavia's. Hier kan je honingzalf(Dermiel zalf) op smeren om de wondjes te verzachten. Ook groeien de nagels van naaktcavia's harder, om wondjes te voorkomen zullen deze dus vaker geknipt moeten worden. 

Ze niet blootgesteld worden aan grote temperatuur schommelingen. Hun optimale temperatuur is tussen de 20 en 22 graden. Doordat ze geen vacht hebben kunnen ze zich moeilijker warm houden. Daarom hebben naaktcavia's altijd een nachthok/huisje met hooi nodig (een fijn stoffen huisje voldoet natuurlijk ook!). Dit zorgt ervoor dat hij zichzelf warm kan houden.  Ze eten gemiddeld meer, ze gebruiken het extra voedsel om zichzelf warm te houden. Daarom poepen en plassen ze dus ook meer en zal het hok wat vaker verschoond moeten worden. Om ze warm te houden kunnen ook snuggle-safes gebruikt worden, of hang bijvoorbeeld een warmte lamp op (let wel op dat deze niet het gehele hok beschijnt, zodat ze ook koelte kunnen kiezen).

De pootjes van naaktcavia's zijn ook gevoeliger dan bij harige cavia's. Daarom is een ondergrond van fleece of badmatten het beste voor hen. Ze kunnen wel op zaagsel, maar harder dan dat is niet fijn voor hen. Gemiddeld worden naaktcavia's niet zo oud als harige cavia's, hoewel onze Choco (skinny) ruim 7 jaar werd, is dit eerder een uitzondering dan een regel. 

Skinny's

De Skinny is een bijzonder ras dat spontaan is ontstaan in een laboratorium in de jaren 70. Helaas dus niet helemaal de bedoeling van moeder natuur, hierdoor zijn ze vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen. De cavia's staan bekent om hun lieve en actieve karakter. Skinny's hebben maar een heel klein beetje haar, alleen op de neus, voetjes en rond het geslachtsdeel. Ze worden dan ook kaal geboren. 

Balwins

De Baldwin is een bijzonder ras dat spontaan is ontstaan in Amerika. Helaas dus niet perse helemaal de bedoeling van moeder natuur, hierdoor zijn ze vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen. De cavia's staan bekent om hun lieve en actieve karakter. Baldwins hebben geen haar, maar worden wel harig geboren. Rond 5 weken beginnen ze al hun haren te verliezen en worden ze geheel kaal. Hun huid voelt wat rubberachtig aan.

© 2022 - 2024 Kaafjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel