Caviahuis Nijkerk - Over ons

 

Hoe het begon

Hallo, wij zijn Katja en Eva, moeder en
dochter, die dol zijn op cavia's. Wij
wilden een aantal nieuwe cavia's in
onze hokken en waren bezig om te kijken
of we misschien konden gaan fokken... We kwamen via via terecht bij
Stichting Cavia Bakkeveen. Daar zagen
wij dat er wel 600 caviaatjes in de opvang zaten (en dat was alleen al in Friesland!). 
Stichting Cavia is één van de vele opvangen in Nederland. Er worden cavia´s opgevangen die zijn gefokt voor de lol
of voor slangenvoer (ja écht!), waar geen
tijd meer voor is en/of die verwaarloosd zijn. Zij zoeken allemaal een nieuw liefdevol huisje. Op het moment dat we zoveel caviaatjes bij elkaar zagen, ging bij ons de knop om: we gaan níet fokken maar willen wel een opvang/herplaatsingshuis worden in het midden van het land.
We zijn begonnen 14-05-2018

We gingen naar huis met 4 caafjes, waarvan er twee al 2 jaar in de opvang woonden en al 6 jaar waren. Dus begonnen we met een groep van 6 eigen cavia's en daar zijn in de loop van de maanden heel wat caviaatjes bijgekomen. Caviaatjes die om wat voor reden dan ook bij ons gebracht zijn en die op zoek zijn naar een nieuw huisje. 

We gingen dus goed van start en het was een groot succes! Gelukkig werden er vooral heel veel cavia's geadopteerd, dus de caafjes die afgestaan werden vonden meestal snel een huisje. 


Hoe ging het verder?

De opvang bleef een succes en we hebben
zoveel meegemaakt. Hele verdrietige
dingen als verwaarloosde groepen cavia's
en sterftes, maar ook hele mooie dingen
als adopties, geboortes en het contact met
mensen en vrijwilligers. 
We zijn al die tijd geholpen door een club
vaste vrijwilligers en een hele hoop
stagiaires uit regio Nijkerk. Zonder hen en
al onze sponsoren was het niet gelukt om
al die caafjes op te vangen. 

In 4 jaar tijd (Mei 2021 zijn we gestopt met opvangen) hebben ongeveer 2000 cavia's onze opvang gepasseerd. Meer dan de helft daarvan beertjes. Er zijn ongeveer 56 jongen geboren in onze opvang en we hebben zeker 500 cavia's gecastreerd. Natuurlijk zijn er ook caafjes overleden, jongen, caafjes die nog moesten verhuizen, caafjes die heel ziek waren, maar ook cavia's die bij ons oud zijn geworden en wiens tijd gekomen was. 

We zijn enorm gesteund al die jaren door bedrijven, dierenartsen en door jullie. Met veel donaties konden we altijd net ons hoofd boven water houden, ook in tijden van grote ellende en veel ziekte lukte het dankzij jullie om dit werk te blijven doen. 

We zijn ook de cavia APK gestart, een daverend succes! We knippen nageltjes enz. van caafjes die al herplaatst zijn, zodat ze de verzorging krijgen die ze nodig hebben en mensen het zelf niet hoeven te doen als ze dat spannend vinden. Het brengt ook weer donaties voor onze opvang. 

Door de jaren heen hebben we ook veel caafjes opgevangen die niet meer herplaatst konden worden. Deze hebben we met liefde opgenomen in onze vaste groep. Inmiddels zijn er al veel over de regenboog gegaan, maar kwamen er ook weer nieuwe caafjes bij. Zo hadden we uiteindelijk zo'n 25 cavia's die niet meer konden verhuizen. 

In november 2019 is ook Kaafjes voortgekomen uit de opvang. Katja begon met het naaien van knuffellappen en slaapzakjes en dit groeide uit naar een heus eigen bedrijf waar ze meer dan trots op is. Kaafjes is inmiddels ook een begrip in de caviawereld en het bedrijf is een succes. Alles wordt met veel liefde gemaakt en er wordt veel gedoneerd aan verschillende goede (dieren) doelen.


Wat veranderde er?

Door de covid werd het lastig om open te
blijven. Daarbuiten werden ook wij
getroffen door een covid-infectie in
december 2020 en kreeg Eva helaas
long-covid. Dit in combinatie met haar
studie en de opvang is gewoon te veel.
Ook Katja haar gezondheid is helaas niet
altijd even best. Dus besloten we in mei
2021 over te gaan naar een slapende
opvang. 

Dit doen we uiteraard met pijn in ons hart en het was echt geen makkelijke keuze, maar helaas wel beter voor ons. En daarmee ook beter voor de cavia's. Wij willen iedereen bedanken die ons, op wat voor manier dan ook, heeft gevolgd en/of gesteund en wij hopen dat jullie ons zullen blijven volgen en steunen. Of we weer open gaan voor opvang/herplaatsing blijft voorlopig nog even onduidelijk. Ook omdat we enorm genieten van het opvangen van de ouderen en de kneusjes.


En nu?

Nu genieten we ontzettend, ondanks alle
omstandigheden, van alle caafjes die
permanent bij ons wonen. De bewoners
zijn (bijna allemaal) te zien bij "Steun een Cavia" en kunnen
dan ook financieel gesponsord worden. 

Afgelopen augustus (2022) kregen wij
helaas een zware besmettelijke
verkoudheidsbacterie in onze groepen..
Dit heeft geleid tot 2 directe sterfgevallen
en 2 indirecte sterfgevallen. We hebben 4
maanden geploeterd en met een hoop
hulp van jullie! Zonder hadden we dit niet
gered. Dankzij de donaties hebben we
antibiotica, andere medicatie en hygiëne
middelen kunnen kopen om de diertjes te
helpen.

We blijven graag een beperkt aantal plekken houden voor het opvangen van "kneusjes" of oudere cavia's. We hebben echt een hart voor deze "lastig te plaatsen" caafjes. Voorlopig is dit voor ons even genoeg.

De harde realiteit is wel dat we nu "vol" zitten en dat er pas plekjes vrijkomen als we het algemene aantal iets naar beneden hebben gebracht.. dit betekent dus dat er eerst caafjes overlijden, voordat we weer andere cavia's kunnen opvangen. 

We hopen dat iedereen ons rusthuis wil blijven sponsoren, zodat we caafjes met een kwaaltje, die zwaar verwaarloosd zijn of erg oud zijn, kunnen blijven opvangen.  

© 2022 - 2024 Kaafjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel