Caviahuis Nijkerk - Informatie Cavia's - Algemene Informatie

Basisbehoeften

Iedere cavia heeft bepaalde dingen altijd nodig. Dat zijn namelijk:
- Water (iedere dag vers)
- Brokjes (altijd en het liefst alleen pallets, om selectief gedrag te voorkomen)
- Groenvoer (twee keer per dag)
- Hooi (altijd)
- Eventueel kan je bij oudere/verwaarloosde/ect cavia's vitamine C bijvoeren in tablet vorm.
- Een vriendje, cavia's zijn sociale dieren en hebben andere cavia's nodig.

Wat ook nodig is:
- Nageltangetje (of laat de nagels knippen bij de dierenarts of cavia APK)
- Schuilplaats (houten/rieten/stoffen huisje)
- Borsteltje/kam (Bij bepaalde rassen ; kan ook bij de cavia APK)
- Goede bodembedekking (Hout/papierkorrels, zaagsel, houtvezel, hennepvezel, hooi of fleeceliners)
- Geschikt hok (lees hiervoor de eisen onder kopje: "huisvesting")


Huisvesting

Cavia's hebben ruimte nodig. Je kunt ze binnen maar ook buiten houden. Qua ruimte heb je voor een koppel minimaal een verblijf van 120x60 cm nodig, het liefst met regelmatige uitloop. Hoe meer ruimte je ze kan bieden hoe beter! Hou voor een koppel beren (mannen) minimaal 140-160 x 60-80 cm aan. Vooral bij beren is de kans op ruzie kleiner als ze meer ruimte hebben. 
Wil je liever een caviaflat? Zorg dan dat de verdiepingen groot genoeg zijn. Het handigst is dat één verdieping van 120x60 cm, met een (kleinere) verdieping er bovenop. En voor vaste caviaflats zijn 2 verdiepingen van 100x60 echt minimaal voor 2 cavia's. Kleiner dan dat, en vooral smaller, zorgt voor te weinig loop-/leefruimte. 
Reken voor iedere extra cavia minimaal 20 cm extra lengte voor het hok. Hoe meer diepte hoe beter, zorg dat de diepte nooit kleiner is dan 60 cm.

Buiten kan ook, mits ze een goed geïsoleerd, tochtvrij en droog nachthok hebben. Dit nachthok moet groot genoeg zijn dat ze er bij slecht weer ook goed in kunnen wonen. Een dicht nachthok van een standaard konijnenhok is dus echt te klein. Ook is het fijn als ze een stukje overdekte ren hebben, dan kunnen ze ook bij regen/sneeuw nog naar buiten. Geef ze voldoende schuilplekken en speelgoed/knaagmogelijkheden. Cavia's met rode ogen hebben snel last van zonlicht, ze hebben daarom behoefte aan voldoende schemerplekken. 

Hou geen konijnen samen met cavia's i.v.m. overdraagbare ziekten en gevaar voor de cavia's. Ze spreken niet dezelfde taal, daardoor kan er ruzie ontstaan, dit gaat meestal ten kosten van de cavia's. Een groep zeugen met één castraat is de ideale combinatie. Over koppelen, zeugen, beren en combinatie's lees je hieronder verder. 

Traplopen? Let op bij zowel buiten als binnen hokken. Pas het hok aan op jouw cavia's. Oudere cavia's lopen meestal geen trap meer, jonge cavia's kunnen dit wel goed leren. Ook kan de trap niet te stijl zijn en is het slim om een reling te maken, zodat ze er niet af kunnen vallen. Vraag ons eventueel om advies als je twijfelt welk hok juist is voor jou cavia's.


Voeding - Groenten/Kruiden

- Geef alles rauw.
- Geef nieuwe groente-/fruitsoorten eerst in een kleine hoeveelheid zodat de caviabuikjes kunnen wennen.
- Als ze het de eerste keer niet lusten moeten ze soms gewoon even wennen aan de smaak.
- Was alle groente en fruit eerst met lauwwarm water. Dit zodat er geen bestrijdingsmiddelen meer op het eten zitten.

GoedPas op Niet!

Groenten:
Andijvie
Artisjok
Bleekselderij
Boswortel met loof
Knolselderij
Koreander
Kropsla
Maïsbladeren
Paksoi
Paprika alle kleuren
Pastinaak
Pompoen
Radijsjes (kan wat scherp zijn)
Rode bietjes
Spinazie (niet bij blaas-/nierpatiënten)
Taugé 
Veldsla
Venkel
Winterwortel
Witlof

Fruit (niet dagelijks, veel suiker):
Aardbei
Abrikoos (zonder pit)
Ananas
Appel
Bramen
Frambozen 
Kersen (zonder pit)
Mango (zonder pit)
Meloen (niet aan zwangere cavia's)
Nectarine (zonder pit)
Papaya
Peer
Pruim (zonder pit)
Rozenbottel

Dikmakers:
Banaan
Maïs

Natte groenten:
Komkommer
IJsbergsla 
Tomaten

Groenten die gas veroorzaken:
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli 
Chinese kool
Rode kool
Spitskool
Spruitjes
Witte kool

Citrusvruchten kunnen wondjes
aan de lippen veroorzaken:

Citroen
Sinaasappel
Kiwi
Mineola
Mandarijn 

 

 

 

 

 

 

 

Aardappels 
Aubergine 
Avocado's 
Bonen
Champignons 
Courgette
Knoflook
Kokosnoot
Peultjes
Prei
Rabarber
Rucola 
Sperziebonen
Sugar Snaps 
Suiker maïs
Ui (alle soorten)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KruidenBlad

Pluk nooit op plekken waar honden worden
uitgelatenof in de berm waar auto's rijden.
Dan kunnen de kruiden vervuild zijn.

Dille
Gras 
Klaver
Madelief
Munt
Oregano
Paardenbloem
Peterselie
Tijm
Weegbree
Zuringblad

Aardbeienblad
Appelblad/takken
Bamboebladeren
Berkenbladeren
Beukenbladeren
Bramenblad/takken
Druivenblad
Frambozenblad (niet aan zwangere cavia's)
Hazelnootbladeren
Kersenblad
Rietbladeren
Walnootbladeren
Wilgentakken

Wilt u meer weten over het gebruik van kruiden en over voeding van dieren? Kijk dan op www.beestenplein.nl


De zieke cavia

Niet elke dierenarts heeft ervaring met cavia's. Het is dus belangrijk dat je alvast vooraf uitzoekt welke dierenarts je het beste kunt bezoeken mocht je cavia ziek worden. Cavia's zijn geen makkelijke patiënten. Het zijn prooidieren en verbergen ziekte goed. Daarom kom je er vaak laat, en soms te laat, achter dat je cavia niet in orde is. Bel direct je dierenarts als je cavia:

-niet/ minder eet en/of drinkt
-te rustig is/ ander gedrag vertoont
-vermagert, tip: (weeg je cavia's elke week)
-pijnuiting laat zien, bv bij eten of plassen
-Als je weinig/geen of afwijkende keutels vindt
-een opgezette buik heeft
-ingevallen, korsterige oogjes heeft

En natuurlijk alle afwijkende dingen die je kunt zien als huidplekjes, wonden, kreupel lopen etc. Bij twijfel, bel je dierenarts voor advies, liever een keer te vaak dan te laat ingrijpen. 
Het is bij cavia's echt belangrijk om naar een caviakundige dierenarts te gaan. Zo niet, komen er vaak veel misdiagnoses of verkeerde medicatie aan te pas. Dit meestal met de nodige gevolgen voor een diertje. Wij weten als geen ander hoe prijzig de dierenarts kan zijn, daarom zeggen we altijd, ga naar een caviakundig arts, dan weet je zeker dat het geld wat je besteed ook echt ten goede komt van de cavia.

Deze site geeft veel informatie over cavia's en een lijst met caviakundige dierenartsen. Zoek je dus een caviakundige dierenarts in de buurt? Neem dan vooral een kijkje!

Zelf gaan wij vrijwel altijd naar Dierenkliniek Veenendaal


Geslachtsverschil?

Helaas is dit iets wat vaak niet juist gezien wordt. Mensen seksen de cavia'tjes verkeerd als ze net geboren zijn, maar ook volwassen cavia's worden door niet kundige maar ook soms door kundige mensen verkeerd worden gesekst. Meestal is het voor getrainde ogen vanaf 1-2 weken redelijk duidelijk te onderscheiden welke cavia een beer (man) of een zeug (vrouw) is. 


Wie past bij wie?

Niet alle cavia's kunnen goed samen. Vrouwtjes kun je in een groepje houden met een gecastreerd mannetje. De castraat zorgt vaak voor rust in de groep, dus als je kibbelende zeugjes hebt kan dit een goede oplossing zijn. Meerdere mannetjes, ook al zijn ze gecastreerd, kunnen gaan vechten. Als ze eenmaal vechten zal castratie niet meer helpen. Dan kan je ze beter apart houden, castreren en ze beide los bij een zeugje plaatsen. Soms kunnen beren wel heel goed samenleven, vaak is dit omdat ze al vanaf de geboorte samen zijn en de puberteit hebben overleefd. Let goed op de signalen en lichaamstaal. Klappertanden en met opgeheven kop om elkaar heen draaien is agressief gedrag. Zorg dat dit niet escaleert want ze kunnen elkaar flink verwonden. Koop je een koppeltje cavia's, lees je eerst goed in, neem nooit een cavia alleen en controleer zelf (of je opvang/dierenarts) het geslacht! Ook kunnen zeugen onderling best onaardig zijn, wil je een nieuwe cavia aan je eigen cavia koppelen? Koppel dan eerst even bij de verkoper/opvang, zodat je zeker weet dat het een match is.


Castratie

De meeste beertjes worden gecastreerd of gesteriliseerd om nageslacht te voorkomen. Hierdoor kunnen ze beter herplaatst worden. De beren zijn meestal ook gelukkiger als ze samen wonen met zeugjes, dit maakt dat mogelijk. Na castratie moeten ze nog 4 weken apart van het zeugje zitten, dit omdat er dan nog een kleine kans op vruchtbaarheid is. Daarna kunnen ze bij elkaar. 

Laat een cavia altijd castreren bij een caviakundige dierenarts. Dit is heel belangrijk! Cavia's zijn gevoelig voor narcose en gespecialiseerde dierenartsen weten goed hoe ze op deze kwetsbare diertjes moeten opereren.

Deze site geeft een lijst met caviakundige dierenartsen. Zoek je dus een caviakundige dierenarts in de buurt? Neem dan vooral een kijkje!

Zelf gaan wij vrijwel altijd naar Dierenkliniek Veenendaal


Koppelen

Bij het introduceren van een nieuwe cavia is het van belang dat je zorgt voor een rustige neutrale omgeving. Je kunt bijvoorbeeld koppelen in een tijdelijke ren in de kamer, buiten (mits de temperatuur daar geschikt voor is, of ze al buiten leven) of bijvoorbeeld in de badkamer. 

Het beste is om nieuwe cavia's aan elkaar te koppelen bij de verkoper/opvang, hierdoor weet je zeker dat het goed zal gaan en zit je thuis niet met cavia's die elkaar niet aardig vinden of zelfs gaan vechten. 

Plaats geen cavia's tegelijk in de ren en geef ze groenvoer/hooi. Heb geduld en geef ze de tijd om elkaar te leren kennen. De castraten zijn soms erg opdringerig en de zeugjes afhoudend. Zorg dat het uiteindelijke verblijf schoon en opnieuw ingericht is, vooral bij wat dominantere cavia's is dit extra van belang. Geen dan ook voldoende privacy plekken voor iedereen. We raden zelf vaak huisjes aan met 2 in-/uitgangen, zo kan er nooit een cavia "klem" komen te zitten en is de kans op ruzie kleiner. Gaan de cavia's vechten, haal ze dan tijdelijk uit elkaar en koppel later opnieuw. Sommige cavia's zien liefde op het eerste gezicht, anderen moeten heel geleidelijk aan elkaar wennen. Wat ook vaak goed gaat is de nieuwe cavia (bijv. castraat, die moeten de 4 weken na castratie nog apart) in een aparte kooi naast de anderen cavia's zetten. Zo kunnen ze heel rustige kennis maken en aan elkaar wennen, dit maakt het koppelen een stuk soepeler! Als het echt niet klikt, neem dan contact op met een opvang voor meer tips en hulp.


Vruchtbaarheid & Voortplanting

De zeug heeft een cyclus van ongeveer 16 dagen. Na bevruchting is de draagtijd van een zeugje is ongeveer 65-70 dagen. Er worden 1-6 jongen geboren. Direct na de bevalling kan het zeugje weer gedekt worden. Zorg dus dat het beertje weg is voor de bevalling! De jongen zijn direct zelfstandig (nestvlieders) en worden 4 weken gezoogd. Ze mogen met 4-5 weken weg bij de moeder (speenleeftijd). Als de beertjes berengedrag (brommen en met hun kont wiegen) gaan vertonen kun je ze het beste weghalen. Soms zie je dit al met 3,5 weken leeftijd!

Zeugjes en beertjes kunnen vanaf 4 weken vruchtbaar zijn, soms al eerder. Ze moeten dus op deze leeftijd gescheiden worden van elkaar. Castratie mag vanaf ongeveer 4 maanden. (we houden een gewicht van >600 gram aan).

Sorteer op
© 2022 - 2024 Kaafjes | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel